Uit de kerkbode van 24 november 2017

Een woord

Joh. 1: 1- 18

We gaan terug naar het lied van de schepping. Terug naar waar de God van Israël de aarde maakte dóór het Woord, nu, in Christus, dezelfde God na het menselijk lichaam en kwam op aarde en toonde Zijn heerlijkheid. Hier word eigenlijk beschreven dat het Woord bij God was, ten tijde van de schepping en dat het Woord God was. God en het Woord hebben een zelfde identiteit. Het Woord was er. Alles is gemaakt dóór het Woord en niets was zónder het Woord gemaakt. Dit lijkt wat er verderop staat in 14:6 “in hem” en alleen in hem, “leven is”.

Johannes de doper is getuige va het feit dat het licht kwam. Het Woord dat de wereld licht brengt en het goede nieuws door Johannes de doper verkondigt wordt.

De Joden in het oude testament hoorden meermaals dat er een groot licht zou gaan schijnen, dat de Messias zou komen. Jesaja zegt in hoofdstuk 9 dat het volk dat in het duisternis ronddoolt een licht zal zien, Bileam in Numeri voorspelt dit ook, een ster zal opkomen.

In vers 12 zet Johannes iets opmerkelijks, dat degenen die Jezus verwerpen, geen recht hebben als erfgenamen. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, Jood of geen Jood, christen of geen christen. Je moet uit God geboren zijn. Maar hoe dan? Als we lezen in dit hoofdstuk, dat het Woord zodanig genoemd wordt in de opening, overgaat in de rest van het eerste hoofdstuk: het geloof in Jezus Christus als de gezonden Messias van God die stierf en weer opstond.

Alle licht, alle heerlijkheid is terug te vinden in het werk van Jezus Christus. In Zijn leven, in wat Hij zei, in wat Hij deed. Kijk ook eens naar wat Hij Niet deed. Jezus deed heel veel niet. Laat dat een eye-opener zijn.

Het is eigenlijk heel eenvoudig: Geloof in Jezus. Dat is alles wat er gevraagd wordt. Het is wel een aanrader te snappen wat er staat, hoe eenvoudig of moeilijk het er soms ook staat. Hoe heeft de schrijver het bedoeld? Zoek met elkaar naar het antwoord in de Bijbel of vraag het een theoloog!

Wie is Jezus voor jou?

Meditatie kerkblad 17 november 2017

Het tiende gebod:                Gij zult niet begeren……..

Wauw, mijn klasgenoot heeft een i Phone X

Stel, dat een klasgenoot van je zo’n nieuwe telefoon heeft. Een i Phone X. Met snellere software, meer rekenkracht, aparte emoji’s en een oledscherm !   Prijs: vanaf € 1159,00.                                            Die zou je ook wel willen hebben, denk ik. Iedereen zou zich verdringen om die persoon en het nieuwe speeltje willen bekijken.

Het laatste gebod gaat over het hart van de mens. Over wat binnenin ons leeft.               Leven wij het meest voor de dingen, die we hebben of willen hebben(mobieltjes, scooters), het geld, kleding?  Willen we meer, meer , meer?                                                                                                                                                   Wees maar blij en tevreden met wat je hebt en wie je bent en gun ook anderen het goede. Let niet te veel op de mooie, dure spullen van een ander: het bezit van anderen bepaalt echt niet jouw (on)geluk !

Mag je dan niet verlangen naar iets?                                                                                       Natuurlijk wel, als je er maar niet heel je hart op zet. Dat zou je van God en je medemens afhouden. Verlangen naar iets is normaal. Je maakt straks misschien weer een verlanglijstje voor Sinterklaas. Je vraagt leuke dingen om te hebben en ervan te genieten. Niks mis mee, hoor. Je zult echt geen dingen vragen waarvan je leven afhangt.

Begeren (hebzucht, jalouzie) is een overmatig verlangen. Veeleisend, waar alles voor moet wijken. Je wordt verblind door dat willen hebben. “Ik wil en zal dit of dat krijgen”. Dit gaat altijd ten koste van anderen en van jezelf. Zo’n begeerte draagt ook de andere geboden in zich: liegen, bedriegen, stelen, zelfs doden, al is het maar met woorden.

De Heere Jezus gaf niet voor niets de perfecte samenvatting van de Tien Geboden: “Heb God lief boven alles en je naaste als jezelf.”

Vrijdagvraag: Heb jij wel eens ervaren, dat verlangen overgaat in begeren?

Hartelijke groet,

Ton v.d. Wösten