Uit de kerkbode

Het 7e gebod:              Gij zult niet echtbreken

Volgens Exodus 20 : 1 ontving Mozes van God op de berg Sinaï op twee stenen tabletten (tafelen) de tien geboden. Deze twee tafelen waren niet alleen door God gemaakt, maar ook “beschreven door Gods vinger.”   Veel mensen vinden de tien geboden beklemmend. Maar als je er goed naar kijkt, zit er een heel goede Goddelijke gedachte achter. God geeft ze met een duidelijk doel: een harmonisch samenleven tussen God en mens (1e t/m 4e gebod) en tussen mensen onderling (5e t/m 10e gebod).

Gij zult niet echtbreken.

Anders, soms wat moderner gezegd:

1. Je zult geen onrust stoken binnen relaties en je moet vechten voor je huwelijk.

2. Je mag niet scheiden.

3. Pleeg geen overspel (niet vreemdgaan)

4. Uw lichaam is een tempel,

een  tempel van uw God.

En wie die zelf ontheiligt,

let niet op Mijn gebod.

Trouw in een huwelijk zorgt voor een gezonde en goede situatie om kinderen op te voeden en biedt een veilige thuisbasis. Niet voor niets gaf God ook dit gebod aan ons. Als er soms grote problemen in een huwelijk of samenleving zijn, probeer die biddend en vechtend op te lossen. Vraag hulp aan anderen, als je er niet voldoende uitkomt.

Al hebben jullie , als je nog niet getrouwd bent, er nu nog niet zo veel mee te maken (ik hoop het van harte !), onthoud, dat God dit gebod niet zomaar op heeft geschreven.

Vrijdagvraag: Hoe kun jij mensen helpen met huwelijksproblemen?

Hartelijke groet.

Ton v.d. Wösten

Klaar voor de start ?!

Misschien ben je al weer aan vakantie toe, want om je heen is alles weer begonnen.
Je bent alweer hard aan het werk op en voor school en je bijbaantje slokt de rest van je tijd op.
En dan begint volgende week ook het winterwerk weer: daar had je misschien nog niet eens aan gedacht.
Catechisatie, club, TeMPo (actief), JV, Kompas (maar dan anders, want dat gaat veranderen), SNAC, 20+ kring, preekbespreking(en)… en ik vergeet vast nog iets, want er wordt voor ieder wat wils georganiseerd in de gemeente. En misschien denk je dat het niet echt wat voor jou is, een beetje kletsen met leeftijdsgenoten en een paar leiding. Wanneer dat je bekend voor komt hoop ik dat ik je toch kan motiveren om te gaan.. Want weet je: de tieners en jongeren die je daar ontmoet kunnen vrienden voor het leven worden. Ik voel me trouwens ontzettend oud als ik dit zo typ, want sommige dingen zijn al heel lang geleden. Maar ik heb ze hoor: die vrienden. Ik leerde er een paar kennen op de tienerclub, ging met een héle goede vriendin naar catechisatie, deed ontzettend gek met een stel op TeMPo-kamp en had goede gesprekken en fantastische ontspanningsmomenten op JV. Waarom dit nou zo belangrijk is, want vrienden ontmoet je ook wel op school? Nou..dit zijn de vrienden waarmee je HGJB-kampen gaat leiden, Dabarwerk gaat doen en bespreekt hoe lastig het is om elke dag te laten zien wat God voor jou betekent. Ook als je daarna een opleiding gaat doen of aan het werk gaat. Nu ik dit schrijf ben ik nog aan het nagenieten van een prachtige bruiloft van vrienden, die ik misschien niet meer dagelijks spreek; maar wel tegenkom in de gemeente. Die elkaar ontmoetten via de kerk, het jeugdwerk en pas na jaren beseften dat ze wel heel goed bij elkaar pasten [Symbol]En die elkaar trouw beloofden in de kerk die ons allemaal samenbindt, dat is bijzonder.. en ik hoop dat je dat mee mag maken. Dat je de liefde voor God mag zien bij jouw vrienden en zij bij jou, dat je elkaar mag helpen als het nodig is en elkaar tot troost mag zijn als het even niet gaat. Vrienden die je dichtbij laat komen, vrienden voor het leven.

Martine van den Hazel

Zalig?!

Joh 12 - 44 Jezus​ nu riep en zei: Wie in Mij gelooft, gelooft niet in Míj maar in Hem Die Mij gezonden heeft.

45  En wie Mij ziet, ziet Hem Die Mij gezonden heeft.

Het woordje zalig roept al wat bij je op. Dat kan haast niet anders. Het is een woordje dat te pas en te onpas gebruikt wordt. Je kunt het bijvoorbeeld horen in een reclamefilmpje van Philadelphia. Je leest het ook vaak in de Bijbel. Wat betekent “zalig” eigenlijk?

Zaligbetekent in de hoogste mate aangenaam of heerlijk of heilzaam. In religieuze zinzaligonder andere: het eeuwig heil deelachtig, een toewensing of iemand zalig verklaren.

Wie worden er zalig? Een ieder die in Jezus gelooft. Geloven staat er toch echt heel duidelijk. Je hoeft er niets voor te doen. Geen belijdenis, geen doop, geen handoplegging, geen lied zingen, geen goede werken, NIETS. Het is namelijk geheel en al GRATIS. Wél duur betaald. Het heeft Jezus Zijn leven gekost. Het enige wat Hij vraagt van de wereld, (lees even verder dan vers 45) is Hem te geloven. Het maakt niets uit wat voor denominatie je toebehoort of je iets betekent voor de maatschappij of niet. Dat doet er namelijk allemaal niet toe. Het gaat en het draait om Jezus. Het geloof in Hem.

Hoe simpel kan het zijn? Al je stress, al je zorgen, alles wat je tegen remt, het kan zo heerlijk zijn om te zeggen, het doet er ook allemaal niet toe. Natuurlijk, verplichtingen heeft iedereen, maar het doet er niet toe. Geloven, gewoon stil staan bij wie God is en wat Jezus heeft gedaan is genoeg. Uw genade is mij genoeg.

Hou alsjeblieft op met ruzie zoeken onder elkaar. Hou op met bekvechten, hou op met wie heeft gelijk of ongelijk. Hou op met gezever over wat er nu wel of niet staat. Heb het met elkaar over Jezus. Van kopt tot orthodox, evangelicaal tot hervormd, van Rooms katholiek tot baptist, het draait geheel en al om Christus. Zolang die naam genoemd wordt, zolang het geloof is ingericht op Christus gaat het over het eeuwige heil waaraan wij alle gelovigen deelachtig zijn.

Maarten Hartevelt